5 curiozitati ale limbii romane

Universul ascunde multe lucruri ce depaseste limita intelegerii umane, asadar pentru a te informa in legatura cu sensul si semnificatia unui cuvant consulta un dex sau doom dictionar, iar pentru a vedea pretul acestuia poti da un search pe Google dupa dex pret

Dictionarul explicativ al limbii romane, cunoscut mai ales sub abrevierea DEX, este cel mai cuprinzator dictionar de uz general al limbii romane. DEX-ul a aparut pentru prima data in 1975, dar munca pentru acesta a inceput undeva prin mijlocul anilor 1960. O femeie desteapta pe nume Luiza Seche a inceput initial singura urmand ca din anii de dupa 1975 sa fie editat de mai multi cercetatori stiintifici precum Iorgu Iordan, Alexandru Rosetti in cadrul Institutului de Lingvistica.

De ce ai  nevoie de DEX? Pentru a-ti lamuri si a aduna informatii corecte in legatura cu vocabularul actual al limbii romane. DEX-ul este un univers al cuvintelor, acesta continand peste 67.000 de cuvinte.

Am facut o selectie de 5 curiozitati ale limbii roamane, pe care le regasim in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane (DEX).

1. Cel mai lung cuvant care contine o singura vocala este  „abracadabranta’’ format din 14 litere si inseamna „bizar”, „ciudat”;

2. „Abces” este singurul cuvant ce contine literele „A”, „B” si „C” consecutiv;

3. Cel mai lung cuvant ce contine doar consoane nazale („M” si „N”) este „amenomanie” care inseamna „delir cu dispozitie vesela”;

4. Cea mai mare diferenta de litere intre forma de plural si singular o are substantivul „om”, a carui forma de plural este „oameni ”.

5. Cea mai lunga denumire de localitate din Romania este Statiunea Climaterica Sambata (27 de litere), sat din judetul Brasov. Cea mai lunga denumire de localitate din Romania formata dintr-un singur cuvant: Constantinesti (14 litere). Iar cea mai scurta denumire de localitate din Romania: Ip (2 litere), o comuna din judetul Salaj.

DEX-ul ramane cel mai cuprinzator dictionar al limbii romane, pilonul de baza al limbii noastre. Se adreseaza tuturor celor care au nevoie de informatii legate de vocabularul romanesc, iar atunci cand avem o curiozitate legata de un cuvant, DEX-ul este singurul care ne scoate din impas.