5 secrete pentru spalarea si hidratarea mainilor

Probabil niciodata nu v-ati curatat pe maini atat de des ca in aceasta perioada si pentru a face acest lucru, pe langa apa si sapun lichid, o multitudine de dezinfectanti ne vin in ajutor. Pielea, totusi, in contact cu anumite susbstante chimice, mai ales cu alcoolul din dezinfectanti, poate suferi unele probleme. Uscaciunea excesiva, roseata, craparea si unghiile exfoliate sunt prima consecinta deja vizibila pe mainile tuturor.

Cat si cum sa va spalati pe maini? Cum sa aveti grija de piele si unghii? Iata 5 sfaturi care va pot fi de mare ajutor:

1. Nu abuzati de gelurile hidroalcoolice, ci folositi sapun profesional si apa ori de cate ori este posibil;

2. Evitati sa va spalati mainile cu apa prea calda, deoarece ar putea deteriora pelicula hidrolipidica a pielii;

3. Evitati sa va mancati unghiile si cuticulele, deoarece s-ar putea crea microrani care pot fi poarta catre virusuri si bacterii;

4. Folositi sapun spuma sau lichid, cu proprietati hidratante, dar si creme care au aceleasi caracteristici, care ajuta pielea sa-si recapete echilibrul natural, mai ales daca simtiti o uscaciune speciala a mainilor;

5. Acordati o atentie deosebita precautiilor mentionate daca suferiti de boli dermatologice, precum dermatita atopica, care va expun deja la un risc mai mare de a contracta infectii.

Curatarea mainilor este esentiala, dar nu trebuie sa fie exagerata, iar apa curgatoare calduta este preferata, impreuna cu sapunul, care trebuie folosit pe toata suprafata mainilor, timp de cel putin 20 de secunde, fata de gelurile dezinfectante care nu se clatesc, ce au in formula lor ingrediente agresive. Nu este nevoie sa inventati formulele de dezinfectant, sapunurile si apa curgatoare sunt cea mai corecta cale de a ne curata acasa.

Pielea are un film natural protector excelent care, daca este intact, nu permite intrarea germenilor, bacteriilor si virusurilor prin straturile sale. Aceasta bariera nu trebuie modificata cu compusi iritanti sau prin spalare excesiva. Altfel pielea va crapa si isi va pierde proprietatile protectoare. Coronavirusul nu patrunde prin piele, ci prin epiteliul celulelor respiratorii, este clar, dar pielea deteriorata faciliteaza alte tipuri de infectii si patologii, iar mainile sunt printre principalele vehicule pentru transportul virusurilor la gura, ochi si mucoase.

Spalarea mainilor cu apa si sapun este un obicei care ar trebui sa fie intotdeauna luat in considerare, chiar si fara acest tip de urgenta. Mainile sunt spalate imediat ce ajungeti acasa, inainte de a manca, dupa folosirea baii, dupa schimbarea scutecelor bebelusului, dupa ingrijirea ranilor, dupa tuse sau stranut, dupa manipularea gunoiului si mancarii crude, dupa ce ati calatori in transportul public.

Cum sa evitati sensibilizarea pielii dupa curatare? 

Dupa spalare, este esentiala hidratarea adecvata. Ingrijirea mainilor este si mai importanta in aceste saptamani  pentru a evita formarea infectiilor. Folositi o multime de creme emoliente si de protectie. Exista remedii hranitoare pentru mainile afectate de prea multe spalari. Stiinta aplicata produselor cosmetice ofera seruri hranitoare si creme cu o eficacitate dovedita. Acestea variaza de la glicerina clasica pana la ingrediente derivate natural. De preferat sunt cremele fara parfumuri, care pot produce alergii, si fara silicon. Emulsiile de mana clasice sunt bune in acest moment cand trebuie utilizate in abundenta. Insa, pana la creme, folositi doar sapunuri profesionale care, pe langa calitatile incontestabile de curatare, sunt hidratante si nu permit deteriorarea pielii de pe maini.