vitamina-b5

Beneficiile aduse de Vitamina B5 organismului nostru

Fiind numita si acid pantotenic, vitamina B5 este foarte utila organismului nostru, aceasta ajutand la transformarea hranei in energie. Vitamina B5 se gaseste in mod natural in foarte multe surse de mancare, chiar si numele ei insemnand „pretutindeni”. Acesta este motivul pentru care va va fi usor sa o introduceti in alimentatia voastra.

Principalele beneficii ale vitaminei B5

Vitamina B5 are o multime de beneficii, ea gasindu-se in celule si fiind vitala pentru o multime de reactii chimice. Vitamina B5 este utilizata in combinatie cu alte vitamine B, in formule complexe de vitamina B. Vitaminele B sunt responsabile pentru transformarea carbohidratilor in glucoza, acestea ajutand organismul sa foloseasca atat proteinele, cat si lipidele, ele fiind importante pentru a avea un sistem nervos sanatos.

Vitamina B5 este responsabila cu mentinerea santatatii ochilor, dar si a pielii, ea fiind ideala si pentru faptul ca are un rol important intr-o buna functionare a ficatului. Aceasta vitamina este respoonsabila, in mod particular, de producerea de celule rosii in sange. De asemenea, ea este responsabila si pentru lupta cu hormonii asociati stresului. Optand pentru aceasta vitamina, veti avea parte de un tract digestiv sanatos, ea fiind responsabila, alaturi de vitamina B2, de o mai buna sinteza a colesterolului.

Traieste sanatos, citeste www.uncorpsanatos.ro

Surse de vitamina B5

Cele mai bune surse de vitamina B5 spre care va puteti orienta sunt ciupercile. Pe langa acestea, mai puteti avea in vedere sa consumati linte, avocado, lapte, oua si varza. Vitamina B5 se mai gaseste si in cartofii albi, dar si in cei dulci. Aceasta lista mai poate fi completata si de peste, carne de pui, galbenus, broccoli, dar si de fructele de mare. Din punctul de vedere al cantitatii consumate, se recomanda sa aveti in vedere consumul a 5mg de vitamina B5 zilnic.

Deficienta si supradoza de vitamina B5

Deficienta de vitamina B5 este destul de rara, ea aparand doar in cazul malnutritiei severe. Cel mai comun efect al deficientei este o stare generala de indispozitie. Pe langa acest efect se mai numara si depresia, insomnia, precum si iritabilitatea, dar si infectiile respiratorii si durerile de stomac.

Daca este sa vorbim despre supradoza de vitamina B5, trebuie sa stiti ca acest lucru este destul de rar. Nu se cunosc cazuri de supradoza de vitamina B5. Cu toate acestea, dozele foarte ridicate de vitamina B5, ce pot ajunge pana la 10-20 de grame pe zi, pot cauza diaree, acesta fiind cel mai grav efect al supradozarii acestei vitamine.