intoleranta-la-gluten

Care sunt semnele ca ai intoleranta la gluten

In vremurile actuale exista un trend care presupune renuntarea la gluten. Multi dintre specialisti spun insa ca aceasta decizie poate avea mai multe dezavantaje decat avantaje, iar consumul de alimente fara gluten este recomandat doar persoanelor care prezinta o intoleranta la gluten.

Dar cum poti sti ca ai o astfel de intoleranta si ca e timpul sa renunti la alimentele care contin gluten? La aceasta intrebare dorim sa raspundem chiar in randurile urmatoare. Mai exact, iti prezentam cateva semne care iti arata ca ai intoleranta la gluten.

Intoleranta la gluten este de fapt o afectiune si este cauzata de incapacitatea organismului de a procesa glutenul. Astfel, sistemul imunitar este afectat si este declansata secretia anticorpilor care ataca intestinul subtire.

De foarte multe ori, apar unele semne imediat dupa ce sunt consumate unele alimente cu gluten. De cele mai multe ori aceste simptome sunt trecute cu vederea, mai ales deoarece nu par a fi niste probleme foarte grave.

Dureri de stomac dupa ce ai mancat

Durerile de stomac imediat dupa masa pot fi un semn al intolerantei la gluten.

Acestea sunt provocate de incapacitatea organismulului de a procesa alimentele cu gluten. Consecinta este o digestie lenta si astfel apar si durerile de stomac.

Ameteli

Persoanele a caror organism manifesta intoleranta la gluten se simt slabite dupa masa, prezentand ameteli si dezechilibru. Daca dupa o masa in care au fost si alimente cu gluten te simti astfel, este foarte probabil sa suferi de aceasta afectiune.

Oboseala continua si lipsa energiei

Te simti mereu obosit iar momentele in care ai energie sunt din ce in ce mai rare? Ei bine, acestea ar putea fi ele simptome ale intolerantei la gluten. Un organism care nu suporta aceste alimente, iar pentru a fi procesate, are nevoie de foarte multa energie, care este consumata pentru a fi procesate toate proteinele regasite in gluten.

Probleme ale pielii

De foarte multe ori, intoleranta la gluten este semnalata prin diferite probleme ale pielii. Daca ai deseori alergii sau iritatii la nivelul pielii, iar aceasta pare mai sensibila ca niciodata, probabil ca ar trebui sa incepi sa consumi mai des alimente fara gluten, renuntand la cele care au un continut bogat in proteinele care formeaza glutenul.

Migrene si alte probleme

Un alt semn care ne avertizeaza ca organismul nostru are alergie la gluten este durerea de cap care parca nu mai trece orice ai lua. Daca aceste dureri apar de obicei dupa jumatate de ora dupa ce ai mancat, atunci sansele sa ai intoleranta la gluten sunt destul de mari.

Totodata, atunci cand exista intoleranta la gluten, aceasta poate cauza schimbari frecvente de dispozitie. Multe probleme ale starii de spirit precum anxietatea, deprimarea sau iritabilitatea pot fi cauzate de catre intoleranta la gluten.

Daca ai deseori simptomele prezentate mai sus, probabil ca organismul tau nu suporta glutenul asa ca ar trebui sa faci un control la un medic specialist in acest sens. Iar daca ramane aceeasi concluzie, va trebui sa renunti la alimentele care contin gluten, inlocuindu-le cu cele fara gluten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *