Carti de specialitate, Agenda Medicala 2019

Agenda Medicala, aparuta la Editura Medicala, a aparut anul acesta cu adaugiri, completari si modificari. Astfel ca, Agenda Medicala 2019 este o carte cu informatii noi si cuprinzatoare legate de domeniul medicamentelor.

Cui i se adreseaza Agenda Medicala

Cartea Agenda Medicala este larg raspandita ca adresabilitate. Ea poate fi citita si utilizata atat de catre publicul normal, care nu are studii de specialitate in domeniul medical, cat si de cei care sunt medici, studenti sau rezidenti la medicina sau farmaceuti.

Cum se foloseste Agenda Medicala

Este o carte bine structurata si clara. Are mai multe forme de a fi citita si informatia este gandita astfel incat sa fie usor de deslusit.

Astfel ca, poti sa pornesti de la a cunoaste denumirea comerciala a unui medicament si atunci te duci la cautare in indexul general si gasesti pagina corespunzatoare cautarii tale.

Se poate porni si de la clasa terapeutica a medicamentului si cautand poti sa descoperi informatii despre exact acest subiect, sa gasesti denumirea comuna interantionala a sa sau a clasei respective.

O alta varianta este sa cauti litera respectiva si acolo sa gasesti diverse medicamente care se incadreaza unde cauti.

Exista o anexa care are denumirile clasificarii ATC. Acest lucru inseamna ca informatia este structurata pornind de la A, care inseamna „anatomica”, la T, care inseamna „terapeutica” si apoi la C, simbol pentru „clinica”.

Ce inseamna DCI?

DCI este denumirea prescurtata a cuvintelor „Denumirea Comuna Internationala”. Acest lucru este important pentru ca in aceasta carte poti gasi toate denumirile acceptate la nivel international pentru toate medicamentele. Se poate observa usor ca Agenda Medicala este o carte foarte organizata si care ofera informatii detaliate.

Denumirile Comune Internationale sunt de folos de oricate ori cauti un medicament din aceeasi clasa. Este recomandat insa sa citesti cu atentie prospectul oricarui medicament, sa te interesezi de dozaj si de frecventa cu care poate sa fie luat. Este bine de asemenea sa vezi contraindicatiile si efectele adverse.

In Agenda Medicala se gasesc Denumirile Comune Internationale in ordine alfabetica si sunt prezentate amanuntit informatii despre produsele care sunt acceptate spre vanzare in tara noastra.

Insa, mai ales daca cel care citeste nu este medic sau nu lucreaza intr-o farmacie, nu este recomandat sa foloseasca medicamentele doar citind, ci mai degraba mergand la medic sau studiind prospectele de la diferite firme care fac aceste medicamente.

Ce informatii sunt neaparat necesare

Atunci cand ne informam despre un anumit medicament este foarte bine sa cunoastem Denumirea lui Comuna Internationala (DCI) si Denumirea Comuna (DC), apoi clasa farmaceutica din care face parte, indicatiile (actiunile sale), cine il produce, doza pe care putem sa o luam si diferentele dintre doza unui copil si a unui adult, precautiile care sunt trecute intr-o lista pentru fiecare medicament, contraindicatiile sale si posibilele si nedoritele efecte adverse care pot aparea.

De ce asteptam Agenda Medicala?

Este extrem de bine venita Agenda Medicala 2019 pentru ca aduce clarificari legate de noile medicamente de pe piata din Romania, pentru ca face completari asupra informatiilor deja stiute si simplifica mult studiul medicamentelor privite din multe punct de vedere stiintific.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *