Cat de importanta este rata de refresh a unui monitor?

Cat de importanta este rata de refresh a unui monitor?

 

Probabil de multe ori ati vazut in specificatiile unui monitor ca are o rata de refresh de 60, 75, 100, 144, 240Hz si nu stiati exact ce inseamna acest lucru. Rata de refresh a unui monitor se refera la cat de des se reimprospateaza imaginea acestuia intr-o secunda.

Pentru marea majoritate a monitoarelor si televizoarelor, rata de refresh standard este de 60Hz. Acest lucru inseamna ca imaginea se reimprospateaza de 60 de ori intr-o secunda. Pentru fizionarea de filme, pentru activitati office, browsing si gaming casual este absolut suficient. 

Un aspect foarte important pe care foarte multa lume il confunda sta in felul urmator: dam exemplu ca jucati Cs:Go pe un calculator bun si aveti in jur de 150-200 de FPS-uri. Daca dumneavoastra detineti un monitor de 60Hz, practic fps-urile reale pe care le simtiti in joc sunt doar 60. Cu alte cuvinte, oricate fps-uri ati avea intr-un joc, fps-urile reale sunt in functie de rata de refresh a monitorului.

Dupa cum am spus si mai sus, pentru jocurile casual care nu are rost sa treaca de 60 fps (majoritatea jocurilor) un monitor de 60Hz este suficient. Cand vorbim despre jocuri de tip shooter sau Esports (Cs:Go, Lol, Apex Legends, Fortnite si altele) un monitor cu o rata de refresh mai mare ajuta considerabil. Daca detineti un monitor de 144 sau 240Hz si jucati Cs:Go de exemplu, aveti un avantaj considerabil fata de adversarii cu monitoare de 60Hz. De ce? Pentru ca daca aveti peste 140-240 de FPS-uri in joc, monitorul este capabil sa le capteze pe toate iar imaginea se reimprospateaza de mai multe ori.

Ca sa raspund exact intrebarii din titlu: rata de refresh a unui monitor este foarte importanta. Daca sunteti un gamer cu pretentii si mai ales fan al titlurilor de tip Esport un monitor cu rata de refresh maximala de 60Hz nu este pentru dumneavoastra. Trebuie sa va orientati spre modelele cu 100, 144 sau chiar 240Hz. Trecerea de la 60Hz la 100 sau 144Hz este imensa, se simt diferente imediate si uriase. Pe cand trecerea de la 144Hz la 240Hz nu este atat de dramatica; exista o imbunatatire dar nu se compara cu diferenta dintre 60 si 100-144Hz. Acum cu siguranta stiti ce inseamna si cat de importata este rata de refresh si probabil o sa acordati mai multa atentie acestui detaliu cand cautati un monitor. Asa ca optati pentru cel mai bun laptop gaming cu un monitor cu rata de refresh cat mai buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *