Cele mai populare tipuri de pavaj si diferentele dintre ele

Pavajul este cea mai buna solutie prin care iti poti constri alei sau spatii de relaxare in curte. Desi, aparent, majoritatea dalelor de pavaj sunt la fel, diferentele sunt uriase in functie de modul in care sunt realizate. Vom incerca, asadar, sa evidentiem cateva dintre cele mai populare tipuri de pavaj si sa le descoperim proprietatile.

  1. Pavajul din piatra compozita. Este un pavaj realizat prin vibrocomprimare. Multi spun ca este cea mai buna varianta de pavare, fiind de 3 ori mai rezistenta decat pavaerea cu beton. Acest pavaj te duce cu gandul la piatra naturala, se intretine foarte usor, are costuri initiale destul de mici si poate rezista fara probleme cateva zeci de ani.
  2. Pavaj din piatra naturala. Piatra naturala este foarte apreciata pentru aspectul si rezistenta sa. Din pacate, poate sa fie destul de costisitoare. Este, de fapt, cea mai scumpa varianta pe care o poti alege pentru pavare, insa in acelasi timp, rezista si sute de ani. Costurile sale de intretinere sunt scazute, insa s-ar putea ca dezapezirea sa fie destul de dificil de realizat.
  3. Pavaj din beton amprentat. Betonul amprentat este cea mai noua solutie de pavare. Pe baza de ciment, agregate, coloranti si tot felul de aditivi, acesta reuseste sa ofere proprietati cel putin decente. Multi nu il recomanda, fiind ceva mai scump decat alte solutii mult mai bune, insa daca nu ai alte optiuni poate sa fie o varianta ok.
  4. Pavaj din caramida. Caramida este folosita inca din cele mai vechi timpuri pentru constructii si reuseste sa atraga atat prin aspect, cat si prin functionalitate. Este o solutie ieftina, cu proprietati excelente si cu costuri mici de intretinere.
  5. Pavaj din piatra sparta sau pietris. Din punct de vedere estetic este o solutie inedita. |De asemenea, este o varianta foarte ieftina. Marea problema este ca ulterior, costurile de intretinere cresc destul de mult. Dezapezirea poate sa fie si ea o problema mare, in conditiile in care atunci cand aduni zapada vei aduna si pietre. Este, totusi, o solutie rezistenta la inghet-dezghet, care iti poate oferi o multime de avantaje.

In momentul in care alegi pavajul pe care vrei sa il folosesti nu trebuie sa te orientezi doar spre pret. Rezistenta in timp este, de asemenea, foarte importanta, la fel cum este si modul in care se comporta la inghet – dezghet sau la temperaturi foarte mari. Scopul este acela de a avea un pavaj pe termen lung, pe care nu trebuie sa il ingrijesti foarte mult.