coroana-dentara-dinte-protelan

Coroane dentare – O necesitate sau un moft?

Milioane de oameni din intreaga lume opteaza pentru coroane dentare pentru a inlocui dintii lipsa. O coroana dentara este o structura dentara care este asezata pe coroana dintilor pentru a o proteja si sprijini. Exista patru tipuri de materiale care sunt utilizate pentru fabricarea de coroane dentare: ceramica (pe baza de portelan), metalo-ceramica, aliaje de aur, aliaje metalice neferoase.

Coroane dentare – Materiale

Toate  coroanele ceramice  sunt confectionate din materiale pe baza de portelan si datorita culorii asemanatoare cu culoarea dintilor naturali, sunt recomandate pentru restaurarea dintilor din fata. Este posibil ca dentistul sa fie nevoit sa pileasca o parte semnificativa a tesuturilor dure ale dintelui pentru a pune o coroana ceramica. Este un material fragil, deoarece se poate rupe sub presiune puternica in timpul muscaturii, dar in acelasi timp este foarte rezistent la uzura.

Coroanele metalo-ceramice sunt proteze metalice cu o  acoperirea ceramica, care asigura atat rezistenta dintilor, cat si incadrarea perfecta a coroanei la dinte, ceea ce previne reaparitia cariilor. Coroanele metalo-ceramice sunt mai durabile decat cele ceramice. In ciuda faptului ca dentistul pileste tesuturile dure ale dintelui, coroana va fi foarte durabila si va dura mai multi ani.

Coroanele dentare din aliaje de aur contin aur, cupru si alte metale. Compusul este un material rezistent care asigura o potrivire perfecta a coroanei dintelui. Aliajul de aur este rezistent la uzura si nu macina dintii adiacenti. Acest material este compatibil biologic cu tesutul gingiilor.

Coroanele din aliaje de metale neferoase contin metale de baza, asigurand coroanei si dintelui o rezistenta ridicata la coroziune. Atunci cand pregateste un dinte pentru protetica, dentistul va elimina cea mai mica cantitate de tesut sanatos a dintelui sau dintilor. Structurile dentare confectionate din acest material sunt rezistente la uzura si nu macina dintii adiacenti.

Coroane dentare – Noua tehnologie

CAD/CAM este o noua tehnologie pentru proiectarea si fabricarea asistata de computer a coroanelor dentare. Noua tehnologie pentru coroane dentare este utilizata de medicii stomatologi si de laboratoarele stomatologice. Acestea sunt atat coroane dentare cat si poduri, fabricate pentru restaurarea dintilor.  Dimensiunea si forma structurilor sunt realizate cu cea mai mare precizie. O imagine tridimensionala a dintilor si gingiilor tale, permite dentistului sa completeze designul exact al protezei sau coroanei dentare. Aceasta este o tehnologie scumpa si nu este disponibila tuturor medicilor stomatologi. Cu toate acestea, tehnologia de proiectare si fabricare asistata de computer, poate reduce durata vizitei la stomatolog si corespunde nivelului modern de dezvoltare tehnica.