bebe-botez

Cum organizati un botez reusit pentru copilul vostru?

Petrecerea de botez reprezinta un eveniment cu adevarat special din viata bebelusului vostru, de aceea el trebuie organizat cu atentie. Acest eveniment este unul destul de stresant, dar si obositor de organizat, dar cu toate acestea, tinand cont de cateva lucruri, veti putea sa organizati un astfel de eveniment cu o foarte mare usurinta.

Planificarea si organizarea va va garanta succesul acestei petreceri si veti avea parte de o seara de neuitat alaturi de cei dragi. Botezul este o ceremonie religioasa cu o mare incarcatura emotionala pentru familia noului nascut. Traditia ortodoxa spune ca hainele celui mic nu trebuie schimbate inainte de apus si ca acesta nu trebuie pupat pana a doua zi. La biserica, apa in care va fi pus bebelusul trebuie sa fie rece, iar la ceremonia religioasa copuilul va fi uns cu un betisor parfumat dupa urechiuse, pe picioruse si la subrat.

Ceremonia se imparte in slujba de dezlegare si slujba de botez. Prima parte a slujbei consta in lepadari si anume exorcisme. Atunci bebelusul sta cu fata la Apus, iar nasul declara ca se leapada de Satana. Copilul care se boteaza este intors cu fata la Rasarit, iar nasul se declara in numele bebelusului ca se uneste cu Hristos. In cea de-a doua parte a Tainei are loc sfintirea apei de catre preot, dar si turnarea acesteia in cristelnita de untdelemn care este si ea sfintita.

Bebelusul va fi infasurat intr-o panza allba si curata, aceasta fiind parte din trusoul de botez care a fost achizitionat de catre nasi. Pe langa trusou, ei pot sa aduca cadouri botez baiat sau fetita, in functie de bebelus. Dupa alte cateva rugaciuni, preotul unge trupul celui mic cu Sfantul Mir, acesta fiind o Taina a Bisericii. Urmatorul pas din botez este tunderea perilor capului in chipul Crucii, acesta fiind un semn ca bebelusul s-a lepadat de omul vechi si ca s-a imbracat in cel noi. Copilul este apoi imbracat si dus in fata Sfantului Altar unde va primi impartasania cu Trupul si Sangele lui Hristos.

La botez parintii trebuie sa aduca certificatul  de nastere al copulului, un cadou simbolic pentru nasi, iar a doua zi mama trebuie sa pregateasca un prosop si sapun astfel incat sa o spele pe nasa dupa baita. Parintii trebuie sa mai aduca o foarfeca si o cutiuta unde sa puna parul taiat al celui mic. Parintii trebuie sa mai pregateasca si un rand de hainute cu care va fi imbracat cel mic inainte de aceasta slujba speciala a botezului.