Cum stii ca e momentul sa renunti la corporatie ca sa devii freelancer?

Lucrezi de ceva vreme intr-o firma si simti ca e momentul sa scapi de programul fix, de sefi si de proiecte plictisitoare. Sau, poate abia ai iesit de pe bancile facultatii, dar nu iti surade ideea de a lucra pentru altcineva. Ei bine, o solutie este sa devii freelancer.

Sa fii propriul tau sef iti schimba viata la 180 de grade – lucrezi la orice ora din orice loc, iti faci singur programul si ai posibilitatea (la un moment dat) sa alegi proiectele care iti fac placere.

Freelancing-ul implica si o multime de activitati aparent marunte, dar pe care le face fiecare om de succes. Ai de planificat si notat fiecare activitate din zi intr-o agenda si de impartit cateva carti de vizita de plastic (un upgrade la cele de carton) cu ajutorul carora clientii te vor percepe ca pe un profesionist cu acte in regula.  

Unde muncesti?

Imagineaza-ti dimineti in care lucrezi dintr-o cafenea cu ferestre imense, sau zile de vara in care duci la capat proiecte pe o terasa la malul marii.

Freelancingul este echivalentul libertatii. Poti munci cateva saptamani intr-o tara straina, iar, dupa program, sa te bucuri de frumusetile ei, sa ii cunosti cultura, sa ii savurezi preparatele si poate chiar sa inveti cateva cuvinte din limba locala. Devii un cetatean al lumii, fara teama ca cineva te-ar putea da afara de la job.

Care e programul de lucru?

Stabilirea programului tine tot de tine. Nu mai e nimeni care sa-ti spuna ca trebuie sa ajungi la munca la ora x si sa pleci la ora y. Dar asta este o sabie cu doua taisuri. E nevoie sa te organizezi singur si, daca nu esti cea mai disciplinata persoana, asta presupune efort.

Ca sa nu te intinzi o zi intreaga pe un proiect pe care in mod normal il dai gata in trei ore, cel mai bine e sa iti stabilesti un orar, in functie de perioada din zi in care dai cel mai mare randament.

Unii muncesc cu spor dimineata, in timp ce, pentru altii, creativitatea e la cote maxime in timpul serii. Fiecare e diferit, asa ca vezi ce ti se potriveste, stabileste-ti un program si tine-te de el.

 

Cum iti organizezi sarcinile?

Organizarea este cuvantul cheie cand esti freelancer. Cand ai hotarat sa fii pe cont propriu, probabil ai vrut mai mult timp pentru tine, pentru pasiunile tale si pentru cei dragi. Ei bine, asta presupune planificare si organizare.

Imparte proiectele mari in sarcini mai mici, sa nu te simti coplesit de greutatea lui.

Cauta dinadins idei noi si noteaza-le in agenda sau pe telefon. Nu te baza pe inspratia de moment (mai ales daca faci o munca creativa). Inspiratia te gaseste in timp ce muncesti, si doar foarte rar te loveste cand te plimbi linisit pe strada sau cand speli vase.

Daca vrei sa te descurci ca freelancer, fii la fel de riguros ca pe vremea cand erai angajat.

Freelancingul iti imbunatateste viata, iti da timp sa te ocupi mai mult de lucrurile care te bucura.

Daca te face sa te simti presat, ingrijorat sau tensionat, probabil freelancingul nu e pentru tine. Si asta asta nu e o problema.

Fiecare om este construit intr-un anume fel, si e de datoria noastra sa gasim stilul de viata care ni se potriveste si sa traim in conformitate cu el.

Daca esti freelancer si ai nevoie de carti de vizita elegante, alege si comanda carti de vizita de plastic de la Agrafa Print.

Spune-mi intr-un comentariu cum a inceput aventura ta in lumea freelancing-ului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *