De ce spalarea mainilor cu sapun ajuta la reducerea raspandirii Covid-19

Ni se spune tuturor sa ne spalam mainile cu apa si cu sapun lichid, spuma sau de orice fel pentru a ajuta la reducerea riscului de infectie cu coronavirus. Dar cum functioneaza si in ce consta eficienta sapunului si a intregului proces?

Cum se raspandesc germenii

Germenii sunt in esenta cuvantul pentru lucheie pentru acele lucruri urate care ne-ar putea imbolnavi. Germenii pot fi gasiti in aer, in corpul nostru, pe hrana, plante, animale, suprafete si aproape pe orice cu care avem contact.

Cand atingem o suprafata, cum ar fi o clanta sau o bara de sprijin, practic luam acesti germeni cu mainile noastre. Si daca ne atingem fata, ceea ce facem des, transmitem acesti germeni de la maini la gura, la nas si la ochi. Acestea sunt punctele cheie de intrare prin care germenii se strecoara in corpul nostru.

Cum se lupta sapunul cu germenii

Oamenii de stiinta spun ca unii germeni au o acoperire de protectie exterioara formata din doua straturi de molecule grase. Sapunul, fie ca este sapun profesional sau nu, poate ajuta la distrugerea acestui strat protector exterior, prinzand si indepartand acesti germeni impreuna cu orice alte uleiuri si resturi care sunt prezente in mainile noastre. Acum, pentru ca sapunul sa faca toate acestea, nu uita ca trebuie sa ne spalam pe maini cel putin 20 de secunde. 

Studiile efectuate de OMS au aratat ca prin simpla spalare a mainilor in mod corespunzator cu apa si sapun spuma sau lichid putem reduce cu 50% bolile legate de stomac si bolile respiratorii – cum ar fi raceala obisnuita si gripa – cu o treime.

Sapun si apa, mai degraba decat doar folosind apa

Spalarea mainilor cu apa este o modalitate buna de a indeparta murdaria si este mai bine decat sa nu le speli deloc. Cu toate acestea, agentii tensioactivi din sapun pot ajuta la captarea si indepartarea microbilor, in plus fata de indepartarea murdariei daca spalarea mainilor se face numai cu apa.

Surfactantii sunt ingredientele de curatare care creeaza spuma si descompun uleiul, grasimile si alte elemente astfel incat sa poata fi indepartate de pe piele. Aminteste-ti ca, orice sapun – spuma sau lichid – daca este utilizat corect, te va ajuta sa iti pastrezi mainile curate si in siguranta.

Tehnica de spalare a mainilor conteaza

Timpul pe care il acorzi acestui proces si tehnica pe care o folosesti pentru a-ti spala mainile sunt importante. Respecta practicile de igiena a mainilor. Daca utilizezi dezinfectant maini, asigura-te ca este cel potrivit.

Spalarea cu apa si sapun este o alegere excelenta pentru curatarea mainilor si indepartarea murdariei si a germenilor. Cu toate acestea, daca nu exista apa si sapun, autoritatile recomanda utilizarea unui produs de dezinfectare a mainilor pe baza de alcool. Dar este important sa folosesti unul care contine mai mult de 60% alcool. 

Ce altceva poti face pentru a te proteja impotriva Covid-19

Oamenii de stiinta din intreaga lume lucreaza la un vaccin care poate preveni o infectie cu coronavirus. Dar nu suntem inca acolo. Deci, intre timp, cel mai eficient mod de a ramane in siguranta impotriva infectiei este evitarea expunerii la ea in intregime. Spalarea mainilor cu apa si sapun sau curatarea cu dezinfectanti eficienti sunt printre cele mai eficiente metode de a lupta cu acest virus.