titlurile financiare si cele bursiere

Despre titlurile financiare si cele bursiere

Pe piata financiar-bancara exista titluri financiare pe termen lung si anume actiunile si obligatiunile care au un rol deosebit in circuitul economico-financiar.

Spre deosebire de titlurile comerciale, care servesc necesitatii functionarii pietelor de marfuri, titlurile de capital sunt necesare miscarilor care influenteaza productia.

Acestea permit transformarea unor valori imobiliare in valori mobiliare prin natura existentei lor, fiind special create pentru acesta.

Toate aceste titluri financiare au o intotdeauna o anumita valoare, denumita valoare intrinseca.

Un bun exemplu este că, prin titluri financiare, poți transforma valori imobiliare în unele mobiliare prin natura lor deoarece valorile se transformă în acțiuni. – notează Eduard pe blogul său.

Aceasta se determina printr-un calcul si este in functie de rezultatele modului de plasare, de veniturile viitoare ale investiţiei, mai exact de profiturile probabile produse de acest activ financiar. 

Valoarea de piata se formeaza in mod curent in raport cu cererea si oferta pentru titlul respectiv si acesta reflecta estimarile si anticiparile mediului de afaceri avand la baza performantele  acelui activ al firmei care a emis sau ale activitatii economice subadiacente titlului.

Totalitatea titlurilor financiarecare fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital, in principal la bursa, sunt produse bursiere.

Acestea au fost create in trei moduri pentru a fi delimitate necesitatile si anume titluri primare, titluri derivate si titluri sintetice.

Titlurile primare sau cum mai sunt denumite, titluri in sens restrains, sunt titluri emise de utilizatorii de anumite fonduri pentru a se mobiliza capitalul propriu, mai exact instrumente de capitaluri proprii si titluri emise pentru a se atrage capitalul de imprumut, numit si instrumente de creanta.

Astfel, mai pe indelete, este bine de stiut ca prima categorie include actiunile iar cea de-a doua, obligatiunile.

Caracteristica care defineste titlurile primare este ca pe de o parte acestea asigura mobilizarea de capital pe termen lung de catre utilizatorii de fonduri, iar pe de alta parte, ele confera detinatorilor acestora drepturi asupra veniturilor banesti nete ale celui care le emite.

In acest mod, investitorul este asociat direct la profitul si evident la riscul afacerilor utilizatorului de astfel de fonduri.

Actiunile sunt titluri financiare pe care le emite o companie pentru a se putea constitui, majora sau restructurarea capitalul propriu.

Pentru orice firma, emisiunea de actiuni reprezinta modul principal de mobilizare a propriilor fonduri, aceasta putandu-se realiza atat in momentul in care se constituie societatea, cat şi cu ocazia majorarii capitalului social necesar intr-o anumita societate sau influentat de anumiti factori economici.

Totalul acţiunilor emise de un agent economic constituie capitalul social.

Acestea are o anumita valoare care se numeste valoare nominala, rezultata, in principal, din impartirea capitalului social la numarul de acţiuni existente.

Acestea confera drepturi si astfel actiunile se impart in actiuni comune si preferentiale.

Cele comunesunt cele mai uzuale si acestea dau detinatorului lor legal dreptul la vot in cadrul adunarii generale a actionarilor si dreptul la dividende acestea reflectandu-se in profitul societatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *