Echipamente de sablare entry-level dar si profesionale

Procesul de sablare este utilizat in foarte multe domenii industriale, de la productia de piese din masa plastica, pana la industria auto, navala, aeronautica si nu numai. Ca si principiu, sablarea are doua componente distincte, vorbim despre un agent purtator si un agent cu proprietati abrazive. Pe site-ul www.alicesablare.ro pot fi regasite diverse solutii pentru sablare dar si alte echipamente cum ar fi cele pentru vopsire, de filtrare a aerului cu aplicatii industriale, da si accesorii si nu numai. Procesul de sablare implica “bombardarea” suprafetelor cu particule abrazive pentru a indeparta stratul superficial de pe o piesa sau suprafata. Inafara de efectul de netezire, sablarea ajuta foarte mult si la pregatirea pieselor pentru vopsire.

Ce se intampla mai exact in sablare?

Aceasta “bombardare” asa cum am denumit procedura de sablare intr-o maniera mai plastica, nu este o chestiune aleatorie, ci dimpotriva, fiecare aspect al procedurii este controlat. Vorbim despre presiunea aerului, sau a agentului purtator, gradul de abrazivitate al particulelor pana la tipul acestor particule. In general, acesti parametri sunt decisi de catre experti in stiinta materialelor dar si in prelucrari mecanice.

Un aspect al sistemelor de sablare este tipul acestora. Vorbim aici despre solutii de sablare manuala, computerizata sau industriala. Ultimele doua categorii de echipamente fac parte din seria de solutii industriale pentru prelucrarea suprafetelor. Pe de alta parte, echipamentele entry-level si cele manuale sunt adresate micilor ateliere dar si celor pasionati de bricolaj, si de manufactura.

Asa cum am spus mai spre inceput, cand vorbim despre sablare, luam in calcul doi parametrii principali: Presiunea si tipul agentului abraziv.

Cele doua elemente ale sablarii

Presiunea agentului purtator este un factor la fel de important ca si tipul particulelor din agentul abraziv. Este simplu de inteles principiul de functionare a unui sistem de sablare. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat mai mult, stratul superficial va fi erodat. Reglajul sistemului de pompare trebuie sa tina cont in primul rand de tipologia materialului din care este realizata piesa (aliaj metalic, masa plastica, lemn, ceramica, etc.) dar si de tipul agentului abraziv.

Acest agent este format din particule sau mici bucatele realizate dintr-un material special care, in combinatie cu viteza, au un anumit grad abraziune. Putem compara aceste particule cu pulberea de cuart ce se foloseste la foile de smirghel. Asadar, vorbim in procesul de sablare, despre proiectarea unei pulberi sau a unor granule mai mari ce prin impactul lor cu suprafata piesei, duc la o actiune de slefuire a piesei.

Exista foarte multe tipuri de agenti abrazivi, de la granule de cuart, pana la mici elemente din ceramica sau chiar si mici sfere metalice. Fiecare tip de agent abraziv este proiectat pentru un anumit tip de material. Spre exemplu, pentru sablarea unor piese din plastic, vor fi folosite granule din cuart, pentru suprafete metalice pot fi folosite atat micro-sfere metalice, dar si elemente din ceramica. Asadar, fiecare tip de agent abraziv are utilizarea sa.

Controlarea acestor doi parametrii duc la pregatirea diferitelor tipuri de suprafete, fie ca vorbim de suprafete din metal pentru vopsire sau a unei piese din plastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *