Este important sa va spalati pe maini?

Intr-un cuvant, da. Spalarea mainilor este cea mai buna modalitate de a preveni raspandirea infectiilor. Puteti raspandi cu usurinta anumiti „germeni” (un termen generic pentru microbi, precum virusuri si bacterii), atingand o alta persoana. De asemenea, puteti intra in contact cu germenii daca atingeti obiecte sau suprafete contaminate inainte de a va atinge fata (gura, ochii si nasul).

O spalare a mainilor eficienta se face folosind o cantitate suficienta de sapun profesional, frecand mainile pentru a crea o frecare buna si clatirea lor sub apa curenta. Purtarea manusilor nu este un substitut pentru spalarea mainilor. Pentru furnizorii de servicii medicale si anumiti lucratori care sunt expusi la sange sau la alte fluide corporale, cel mai bine este sa urmeze „practicile standard” specifice si sa foloseasca, printre altele, si dezinfectanti maini speciali. Astfel de dezinfectanti, precum si alte produse, precum sapun spuma sau lichid, pot fi gasite la magazine de specialitate precum sanito.ro. Magazinul are o experienta de peste 13 ani si clienti importanti din toate domeniile.

Cand trebuie sa va spalati pe maini?

Iata diferite situatii in care oamenii pot intra in contact cu germenii:

-Cand mainile sunt vizibil murdare.

– Dupa ce ati mers la toaleta (de asemenea, dupa schimbarea unui scutec).

– Dupa ce ati suflat nasul.

– Inainte si dupa ce mancati, atingeti mancarea, beti sau fumati.

– Dupa atingerea carnii rosii, puiului sau pestelui crud.

– Dupa manipularea deseurilor sau intrarea in contact cu suprafetele contaminate, cum ar fi un cos de gunoi sau un prosop de bucatarie.

– Cand vizitati sau ingrijiti persoane bolnave.

– Inainte de a pregati sau de a lua medicamente.

– Dupa intrarea in contact cu sangele sau lichidele corporale, cum ar fi varsaturile sau saliva.

– Inainte de a trata o rana si dupa ingrijirea acesteia.

– Inainte de a pune si de a scoate lentilele de contact.

– Dupa ce atingeti animale domestice sau salbatice sau excremente de animale.

– Dupa manipularea mancarurilor pentru animale de companie.

De asemenea, este foarte important sa va asigurati ca angajatii se spala pe maini in mod corespunzator dupa ce merg la baie pentru a reduce transmiterea infectiilor gastro-intestinale.

Este esential sa spalati bine mainile (o simpla clatire cu apa este ineficienta). Este mai placut sa ne spalam cu calduta, desi temperatura apei nu afecteaza eficacitatea curatarii. Se recomanda sa va frecati mainile timp de cel putin 15 secunde (mai mult daca mainile sunt vizibil murdare). In acest sens, ne putem gandi si la chirurgul care isi spala mainile inainte de a opera.

Atunci cand nu exista acces la sapun si apa, este posibil sa folositi un produs igienizant pentru maini sau un produs antiseptic (fara apa). Unele dintre aceste produse contin alcool etilic combinat cu emolienti (pentru inmuierea pielii) si alti agenti. Adesea sunt disponibile sub forma de gel, servetele sau prosoape umede. Dezinfectantii pe maini pe baza de alcool trebuie sa contina cel putin 60% alcool.  Aplicati cantitatea recomandata de producator pe palma mainii si apoi freacati mainile. Intindeti produsul pe toata mana si frecati pana cand mainile sunt uscate.

Dezinfectantii pentru maini pe baza de alcool sunt metoda de curatare pentru furnizorii de servicii medicale atunci cand mainile nu sunt vizibil murdare. Aceste produse pot fi folosite si de catre tehnicienii de la ambulanta si alti lucratori mobili in absenta instalatiilor de spalare a mainilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *