Ingrijirea livezii in timpul primaverii

Ingrijirea livezii in timpul primaverii

Cine are casa si gradina stie ca oricand isi poate gasi ceva de facut. Chiar si o livada ingrijita are nevoie de toata atentia pentru a da o recolta optima si a fi ferita de daunatori sau de inghet.

Stimularea rodului prin taieri

Daca toamna si chiar in zilele mai placute de iarna se pot face unele lucrari de curatare a pomilor si chiar de rarire, taierile de fructificare este de preferat sa se faca la sfarsitul iernii si primavara. Astfel de lucrari sunt foarte complexe si necesita o documentare prealabila, chiar aplicata pe soiuri, sau invatarea de la cineva care are experienta in ingrijirea pomilor.

O supraincarcare a pomilor cu fructe nu este neaparat buna, cateva recolte excelente ani la rand epuizand pomul, ceea ce va duce la recolte slabe daca nu se intervine. Asadar, coroana pomului trebuie echilibrata prin rarire, iar ramurile batrane ar fi bine sa lase loc unora mai tinere, asadar o drujba Stern poate fi de mare folos unui gradinar gospodar. Atentie, insa, sa nu se taie ramurile care alcatuiesc scheletul coroanei sau ramurile anuale.

Dupa inmugurirea pomilor, cei experimentati mai pot face taieri, in martie observandu-se care muguri au fost afectati de ger. Asadar, lastarii afectati vor fi inlaturati, iar daca sunt mai multi lastari la un loc, cei verticali se taie, iar cei orientati spre exteriorul coroanei se pot pastra.

Ramurile de rod sunt de obicei firave, dar se pot recunoaste si dupa mugurii cei mai proeminenti, adica cei mai umflati si rotunjiti la varf (cei vegetativi sunt, insa, mai ascutiti si lipiti de ramura). Chiar si ramurile de rod trebuie scurtate, mai putine roade insemnand fructe mai viguroase si mai mari.

Taieturile se fac oblic pe ramura, iar ramurile mai groase de un deget trebuie acoperite cu vopsea pe baza de ulei dupa taiere (sau zeama bordeleza), pentru a preveni infectarile.

Plantarile de primavara

Puieti de pomi fructiferi se pot planta si primavara, daca aceasta lucrare nu a fost posibila toamna, cand este ideal sa se faca plantarile. Dar grabiti-va sa plantati pomisorii imediat dupa dezghet si asigurati umiditate. Nu cumparati pomisori cu muguri desfacuti, riscati sa ii plantati degeaba.

Lucrarile din jurul pomilor

Daca nu s-a facut toamna o ingrijire a solului din jurul pomilor, cu asezare de ingrasamant si saparea pamantului, se poate face ingrasarea solului si primavara. Este de preferata administrarea de ingrasamant natural sau compost. De asemenea, trebuie sa fie eliberata radacina pomilor de buruieni, pentru ca pomii sa aiba hrana si apa suficienta.

Tratarea pomilor impotriva daunatorilor ar trebui sa se faca inainte de pornirea vegetatiei, cand inca si larvele daunatorilor se afla in iernare. Pentru afide si furnici, de exemplu, se pot aplica si tratamente naturale, preparate din plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *