Interconditionarea sistemelor cheia supravietuirii

Oare ce se studiaza la biologie clasa 8 acum? In trecut, incepeam sa studiem plantele in clasa a V-a, cu toate procesele importante: fotosinteza, inmultirea acestora. Era interesant sa stii ce se petrece in tulpina lor, ce proces are loc in frunze, modul in care plantutele ne fabrica oxigenul. Plantele mai mici mai putin, dar copacii furnizeaza cantitati imense de aer curat, de aceea ar trebui sa nu ii mai taiem.

In clasa a VI-a aveam in program Zoologie. Ma fascina profesorul de biologie prin multimea lucrurilor pe care le stia. Ma intrebam adesea cum incap in mintea lui atatea cunostinte stiintifice si cum nu se amesteca intre ele.

Apoi de la plante si animale, treceam la capodopera acestui univers, la studiul complex al omului. Eram adolescenti deja, mult mai nestiutori decat cei de-acum, dar tot zambeam cu inteles unii la altii, cand profesorul nu stia cum sa ne vorbeasca despre reproducere cat mai diplomatic.

Ne simteam in al noualea cer in momentul in care corpul nu mai avea secrete pentru noi. Imi aduc aminte cum stateam in fata omului acela din plastic si cum il desfaceam, sa ii luam in mana inima, plamanii sau stomacul de parca eram chirurgi.

Nu ma plictiseam la biologie, indiferent de ce studiam si ma simteam in largul meu in laborator. Au fost si lucruri pe care nu le-am inteles. Cui i-a folosit sa ucid eu insectele acelea pentru insectar? Probabil al meu a fost cel mai urat din clasa, fiindca nu m-am indurat sa infig acul in frumosii fluturi, ci l-am umplut de gandaci.

Nici disectia pe broasca nu mi-a placut. Nu am fost facuta sa fiu medic, asta e clar! Nu-mi place sa vad sange, sa vad oamenii zbatandu-se intre viata si moarte, dar biologia mi-a placut.

Biologie clasa a 8 a acum inseamna studierea ecosistemelor si a interdependentei dintre acestea. Elevilor li se face educatie ecologica sunt invatati pas cu pas ce inseamna selectia naturala si sa nu mai urasca pradatorii, fiindca si noi suntem carnivori si ucidem animalele sa le mancam.

Trebuie sa intelegem si lupul care ucide nevinovata caprioara sa o manance si leul care vaneaza cu lacomie si pisica alergandu-i si mancandu-i pe nevinovatii soricei.

Mai mult de-atat, trebuie sa avem maxima grija la poluare, fiindca mediul se razbuna pe noi. Taierile masive de paduri duc la alunecarile de teren  si la inundatii. In plus, disparand copacii, efectul de sera se amplifica, aerul devine din ce in ce mai poluat, ursii coboara din paduri catre orase. Ne miram ca salbaticiunile vin sa manance din tomberoanele noastre si sunt gata sa ne atace pe strada, dar platim pretul comportamentului nostru necugetat.

Sa comandam biologie clasa a VIII-a si noi, adultii! Avem ce invata din ea, dar si mai important ar fi, daca am aplica. Comitem enorm de multe greseli fata de natura care se rasfrang dureros asupra noastra si pe care le vor deconta si copiii si nepotii nostri.

Iubesc libraria Delfin pentru cartile de calitate pe care le pune la dispozitia tuturor, pentru preturile accesibile si promptitudinea cu care este livrata comanda la adresa indicata de catre cumparator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *