Totul despre aparat de sudura invertor

Mai intai de toate, vom explica ce este sudarea: este un proces care imbina elementele metalice prin folosirea presiunii sau a temperaturilor ridicate. Aparatul de sudura este de nelipsit intr-o gospodarie atunci merge vorba de schimbari sau reparatii, iar pentru un sudor profestionist acest aparat este indispensabil.

Pe langa aparatul de sudura, meseriasul trebuie sa aiba si un echipament de protectie si alte instrumente cum ar fi masca, manusi, electrozi etc.

Pentru a alege cel mai bun aparat de sudura trebuie sa tii cont de metoda de sudura utilizata. Astfel, aceste aparate folosesc mai multe metode de functionare, dupa un model. Exista sudura cu flacara, cu fir sau electrozi. La fel, trebuie sa te decizi asupra tipului de aparat: traditional sau cu invertor.

Aparatul de sudura invertor este un aparat modern mai avansat, cu o greutate minima, lucru care faciliteaza procesul de munca. Acest aparat este folosit atat in lucrarile profesionale de constructie, cat si in lucrarile de profil casnice.

Cum functioneaza un aparat de sudura invertor?

In timpul lucrului, curentul alternativ de la reteaua de consum care are o frecventa de 50Hz, ajunge la redresor. Ulterior, curentul redresat trece prin filtrul de netezire, dupa care curentul continuu obtinut este convertit de invertor cu ajutorul unor tranzistoare speciale.

Tranzistoarele au o frecventa mare de comutare in alternanta, insa frecventa este mai ridicata: 20-50 kHz. Dupa aceasta, curentul alternativ cu frecventa inalta se reduce pina la 70-90 W, iar puterea curentului se ridica pina la indicatorii care sunt necesari pentru sudura, adica100-200 A.

In procesul de sudare, se utilizeaza sudare electrozi pentru curentul alternativ si continuu. Acest lucru este foarte important atunci cand se sudeaza metale colorate ori, de exemplu, fonta. Invertorul de sudura simplifica mult munca sudorului si chiar poate inlatura unele probleme care pot aparea in timpul procesului de sudare.

Un alt avantaj al aparatului de sudura invertor versus aparatul de sudura obisnuit tine de aprinderea arcului. Acest apatat este capabil sa mentina cu strictete curentul produs, acesta fiind in acelasi timp si curent continuu.

Daca esti sudor incepator, iti recomandam sa incepi cu un aparat de sudura invertor, pentru ca este usor de manevrat si este mult mai eficient. Acesta poate fi folosit atat pentru lucrarile casnice, cat si pentru cele profesionale de constructie. In procesul de munca s-a demonstrat ca invertoarele de sudura faciliteaza „aprinderea”, controleaza arcul si, astfel, nu este necesara o adaptare indelungata pentru a putea lucra cu el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *