Utilizarea manusilor si igiena mainilor

Impactul purtarii unor manusi protectie asupra politicilor actuale de igiena a mainilor este unul extrem de important. Totusi, a purta manusi de protectie, interfereaza uneori cu igiena mainilor, oamenii considerand, din pacate ca manusile ii exonereaza de la obligatia de a-si spala mainile. Mai multe studii au constatat ca persoanele care purtau manusi, chiar din domeniul medical, nu isi curatau mainile la iesirea din salonul pacientului, si s-a stabilit o asociere intre utilizarea necorespunzatoare a manusilor si nerespectarea igienei mainilor. In schimb, alte studii au constatat ca persoanele informate corespunzator, care purtau manusi, aveau sanse semnificativ mai mari de a-si curata mainile dupa ingrijirea pacientului. Astfel, informarea constanta si corespunzatoare a personalului medical va spori respectarea generala a igienei mainilor. Este important de mentionat ca, au existat studii care au demonstrat ca esecul eliminarii manusilor si omiteraea spalarii mainilor cu sapun si apa curgatoare pentru personalul medical, atunci cand se deplasa intre pacienti a fost asociata cu o crestere a transmisiei virsului in timpul focarului de SARS.

Utilizarea adecvata si sigura a manusilor

Utilizarea manusilor in situatiile in care utilizarea lor nu este indicata reprezinta o recomandare utila in ziua de azi. Recomandarile pe scara larga pentru utilizarea manusilor au condus insa la o utilizare foarte frecventa si inadecvata in general. Si nu vorbim numai de cei care nu lucreaza in sistemul medical. Medici, asistente si oameni simpli nu cunosc, din pacate, modul corect de utilizare al manusilor, asa cum inca nu stiu sa foloseasca masti protectie in mod corespunzator. Trebuie acordata o atentie deosebita utilizarii manusilor conform indicatiilor pentru imbracare, dar si pentru indepartarea acestora. Mai mult decat atat, numeroase conditii reglementeaza utilizarea manusilor si vizeaza prevenirea contaminarii manusilor si a consecintelor ulterioare.

Indicatiile generale pentru manusi si pentru indepartarea manusilor sunt simple, insa pentru personalul medical sunt putin mai complexe. Este important ca asistentii medicali sa poata: 

1) identifica situatiile clinice atunci cand manusile nu sunt indicate;

 2) sa le diferentieze de situatiile in care ar trebui purtate manusi; 

3) sa aleaga corect cel mai potrivit tip de manusi care trebuie purtate.

Dupa ce au ales manusile, trebuie sa aiba grija sa le schimbe ori de cate ori este cazul. Indepartarea se face cu grija, evitandu-se pe cat posibil atingerea pielii cu partea expusa. Dupa ce manusile au fost indepartate, acestea trebuie aruncate intr-un cos special, fara a atinge suprafetele. Apoi, personalul medical trebuie sa se curete cu apa si sapun profesional. De fapt, aceleasi reguli sunt oarecum valabile si pentru cei care poarta manusi protectie, fara a fi personal medical. Daca te-ai hotarat sa porti manusi de protectie atunci cand mergi la cumparaturi, de exemplu, poarta-le din momentul in care iei caruciorul de market si intri in magazin. Dupa ce ai cumparat si ai pus caruciorul la loc, este obligatoriu sa indepartezi manusile si sa le arunci la cosul de gunoi. Trebuie prinse de partea de sus si nu de degete pentru a fi indepartate. Sunt rulate pe suprafata palmei si apoi aruncate. Apoi, poti folosi un dezinfectant maini, in cazul in care nu ai posibilitatea de a folosi apa si sapun. Poti achizitiona manusi, sapun, dezinfectanti si orice alt produs de protecie si igienizare de la magazinul online sanito.ro.